Försäljningsinformation
Säljare, köpare och mäklare.
För mäklare som arbetar med försäljningar är det extra viktigt att ni följer anvisningarna för att underlätta för alla parter.
För alla vänligen läs igenom HELA sidan innan ni skickar över frågor till styrelsen, ni kommer att finna det mesta, hemsidan är väl uppdaterad.
Vi bistår gärna men har begränsade resurser, arbeten och därmed ledtider, vi är en förening och inte ett företag med anställda, vi gör det som fungerar bäst för oss i vår vardag. Det är en anledning till att vi har vår hemsida och bland annat denna sektion. Är det något som saknas tipsa oss gärna.
Att köpa en bostadsrätt.
Du förvärvar egentligen inte själva lägenheten utan en andel i den ekonomiska föreningen som äger fastigheten. Bostadsrätten är en unik upplåtelseform som bara finns i Sverige, Norge och till viss del i Finland! Precis som namnet antyder innebär det att du köper en andel i bostadsrättsföreningen som äger fastigheten.
Du köper en nyttjanderätt där du får bo på obegränsad tid förutsatt att du respekterar bostadsrättsföreningens stadgar. Du måste också ta hänsyn till dina grannar eftersom ni äger fastigheten tillsammans. Du och dina grannar tar hand om ekonomi och förvaltning. Alla i bostadsrättsföreningen har rättigheter – men också skyldigheter.
En förutsättning:
för att kunna bli ägare av en bostadsrätt är ett godkänt medlemskap. Bostadsrättsföreningen måste godkänna köparen som medlemmar i föreningen för att en överlåtelse skall gå igenom.
Kreditupplysning vid ansökan om medlemskap.
En kreditupplysning s.k. ”UC” behövs för ansökan om medlemskap som visar betalningsförmågan framåt (om det inte framgår av UC:n).
Det vanliga är att inga andra krav ställs på medlemskapet än att den sökande ska vara skötsam. I det begreppet ligger både skötsamhet avseende allmän vandel och skötsamhet vad gäller förmågan att betala avgiften till föreningen. Det som ska prövas i ekonomiskt hänseende är om det är sannolikt att förvärvaren kan göra rätt för sig mot föreningen. Dokumenterad dålig betalningsförmåga, till exempel betalningsanmärkningar, skatteskulder, skulder hos kronofogdemyndigheten kan utgöra ”bevis” på bristande betalningsförmåga och i allvarliga fall vara skäl till att neka medlemskap. Det kan därför vara lämpligt att begära en kreditupplysning och den vägen bilda sig en uppfattning om den ekonomiska skötsamheten. Är man osäker kan det vara lämpligt att kontrollera också med skatte- och kronofogdemyndighet, vars register är offentliga. Det ställs inga krav på att den blivande medlemmen ska kunna uppvisa viss regelbunden inkomst från förvärvsarbete. Men avsaknad av förvärvsinkomst i kombination med allvarligare betalningsanmärkningar kan vara tillräckligt för att stänga någon ute från föreningen.
När Du väl kontaktar oss vill vi veta vilken lägenhet det gäller inte bara ett mail med frågor.
En försäljning/köp är en affär mellan säljare/köpare. BRF har inget ansvar i denna affär.
Överlåtelse:
är giltig först efter det att köparen godkänts som medlem av styrelsen.
Både köpare och säljare bör närvara vid tillsynen av lägenheten vid överlåtelse.
MÄKLARE- Ta redan på när nästa styrelsemöte är och sätt inte för snävt överlåtelsedatum.
Ansökan om medlemskap eller andra medlemsfrågor tas endast upp på ordinarie styrelsemöte PRELIMINÄRT en gång per månad – dock ej under jul och sommar. Det vill säga inga ”expressärenden” av någon sort.
Avtal, anökan etc
– Vi fyller inte i några formulär utan lämnar det till mäklare och säljare.
– Vi använder inte Smoot eller andra digitala tjänster.
För att behandla frågan om medlemskap i föreningen måste vi ha nedanstående dokument som vanligtvis översänds av mäklaren. Om lägenheten säljs privat ska säljaren tillhandahålla dessa handlingar.
- Överlåtelsehandling
- Ansökan om medlemskap/utträde ur föreningen (3 exemplar)
- Botema ombeds göra kreditupplysning på köparen.
- Godkännande av medlemskap undertecknas av två styrelsemedlemmar.
- Två exemplar av ansökan sänds till mäklaren (eller säljaren om bostaden säljs privat)
- Ett exemplar av ansökan och överlåtelseavtalet sänds till Botema
Botema debiterar köparen 2,5 % av ett basbelopp i överlåtelseavgift.
Medlemskapsansökningarna skickas till:
Brf Bergsfallet 18
Hantverkargatan 56
112 31 Stockholm
Pantsättning
Om köparen av lägenheten belånar lägenheten kommer banken att skicka handling för föreningen att intyga att pantsättaren äger lägenheten.
- Handlingarna sänds till Botema för registrering och behandling.
- Botema debiterar köparen 1 % av ett basbelopp i pantavgift.
Juridiska personer, delat ägande eller övernattningslägenhet.
Juridiska personer godkänns inte som medlemmar i föreningen. Föreningen accepterar delat ägande, minsta ägarandel är 10%.
Frågor som ofta återkommer;
– Lägenhetens yta, lämnar föreningen ingen information utan låta mäklaren eller säljaren själv kontrollmäta ytan. Det är helt en transaktion mellan säljare och köpare.
Den uppgift föreningen har om lägenhetsyta är inte alltid tillförlitlig eftersom det dels kan vara fråga om gamla uppgifter och dels att det inte finns någon skyldighet för föreningen att uppdatera uppgifter om lägenhetsytor.
– Om säljaren gjort ändringar i lägenheten. En köpare tar ALLTID över säljarens skyldigheter oavsett.
–Kan jag flytta, vad är stammens storlek mm.
Vi hjälper till med det vi kan men vissa saker måste sakkunning svara på. Kostnader för deras tid och uppdatering av ritningar betalas inte av BRF utan av frågeställare.